Hi!

Sajnos, hiába telt el két hét, fejetlenség van még mindig. Pl. kiderült, hogy két gyerekkel nem lehet egyszerre tanulni, nem lehet két irányba figyelni. Emiatt például már mindkét gyereknek volt tanszerhiánya is. Bence kijelentette bepakoláskor, mikor küldtem tancuccért, hogy neki olyan könyve nincs. Gondoltam, hogy még nem kapták meg, és én hülye nem mentem utána megnézni, mert Kincső dolgaival foglalkoztam addig. Naná, hogy volt olyan könyve, csak nem lát a gyerek a szemétől, és felszereléshiány, meg utólag házi feladat hiány is lett emiatt. Kincsőnél dettó. Mondtam, hogy milyen könyvet hozzon még, nem hozta, én meg elfelejtettem, mert Bence dolgait néztem. Káosz. Most az a terv, hogy egyik fürdik, másikkal tanulok - utána fordítva. Ez persze még nem tudom, hogy kivitelezhető azokon a napokon, amikor edzeni megyek, illetve, mikor Bencének edzése van, és 3/4 7 körül ér(ünk) haza. Azt hittem, hogy beáll majd a rend, de ugyanúgy nem látom még át, hogy fog ez működni. Ahhoz viszont ragaszkodom, hogy 8 körül ágyban legyenek, mert nagyon kimerültek nap végére, és nagyon korán kelünk. És azt is szeretném, ha nem úgy működne a dolog, hogy suli után hazajövünk, és a 8 órás suliban tartózkodás után nekilátunk tanulni. Muszáj nekik a szabadidő, a játszótér. És persze így is csak rövid tanulásokra van idő. Amennyi muszáj. Így nem tudom, hogy mikor lehet még leterhelni a gyereket olyannal (meg mikor van idő rá), hogy pl szorzótáblát magoljunk. Most az ábécét úgy tanuljuk (még csak a H-nál tartunk), hogy a kocsiúton mantrázzuk. Mondjuk a dz-t és a dzs-t képtelen megjegyezni, de majd sikerül az is. :) (Én csak simán kihagytam mindig az elején, de már profin mondom fel nekik.)

Bence

Még nem rázódott bele a suliba, még álmodozik órákon. Többször jött már úgy haza, hogy nem volt kész a házija, mert elfelejtette/nem tudta, hogy az is házi. Nyilván nem figyel, amikor be kell jelölni, hogy az a házi feladat, és nyilván nem figyel, amikor délután elő kell venni. Bár, itt megjegyezném, hogy mi a fenéért ül bent a délutános tanár, ha nem azért, hogy ellenőrizze folyamatosan, hogy készülnek-e a házik, és kijavítsa őket? :o Azt csinál a gyerek, amit akar? Nem foglalkozik vele senki? Ha nem ír házit, akkor nem ír?

Volt szülői értekezlet. Lesznek mindenféle programok év közben a suliban, idén tanulják az ábécét és a szorzótáblát, és lassan jönnek az év eleji felmérők. Nagyon nem vagyok még képben, nem, hogy Bence... azt sem tudom, hogy mikorra, miből kell felkészítenem majd. Mármint nem mondják előre az időpontot, csak jelezték szülőin, hogyha egy fejezet végén tartanak egy könyvben, akkor vannak dolgozatok. Még nem látom át azt sem, mi számít egy fejezetnek, vagy témakörnek. Még figyelni sem tudok. Még csak azt próbálom megoldani, hogy minden könyv a táskában legyen, minden házi meg legyen írva este. Miközben 5 irányba figyelek, és épp kifutunk már minden időből fürdés és lefekvés előtt.

Másik új infó, hogy Bence nem szeretne edzésre járni. Vagyis ez úgy indult, hogy valamivel meg lett fenyegetve a tanulás kapcsán, hogy akkor nem járhat edzésre, erre felcsillant a szeme. Hogy de jó, mert ő nem is akar. Valószínűleg azért nem jutott soha eszébe emiatt szólni, mert ugyanolyan kötelezettségnek vette, mint az iskolát, hiszen be van íratva. Fel sem merült benne, hogy ez opcionális dolog. :) Azt mondta, hogy nagyon fáradt tőle, teljesen kimerül a végére. Illetve, hogy velem szeretne lenni. Mondjuk ez az ő szempontjából teljesen reális. Anno mondta is a tanárnő, hogy elsőben még ne írassuk be inkább a gyerekeket sehová, mert elég leterhelő lesz nekik a napi tanulás is. De ugye a kisgyerek lelkes ilyenkor, és menni akar mindenre. :) Illetve reggel fél 8-kor leadom, és este fél 7-kor lát legközelebb ezeken a napokon. Ezt sem tartom normálisnak egy 8 éves gyereknél. Utána meg rohanás haza, hajtom őt a tanulással (épp csak hazaért a suliból estére), aztán fürdés, alvás. Igazából ez szörnyű. Jelenleg, ha nincs edzés, akkor is olyan fáradt nap végére, hogy kínszenvedés már a tanulás is. Másrészről viszont fontos a rendszeres edzés. Igaz, heti öt tesi van, ebből kettő foci, plusz heti kétszer kosárlabda délután. De ezek komolytalanok. Inkább kis kikapcsolódás tanulás közben. Illetve azt kell megszoknia, hogy kötelezettségei vannak, nem az, hogy mindent ráhagyunk. Ha akar megy, ha akar nem megy. Most nem az edzés kapcsán, hanem csak úgy, mint gyereknevelési alapelv. Úgyhogy eléggé dilemmában vagyok. Megbeszéltem vele, hogy nézze meg az első alkalmat, hátha már jobban bírja, mint, amikor még elsős volt. Illetve, ha a többi gyerek is bírja, akkor tuti ő is. Cuki volt, nem ellenkezett, ment gond nélkül. Edzés után megkérdeztem tőle, hogy befizethetem-e őt akkor egyelőre, legalább erre a hónapra, hogy megnézzük, mi a helyzet. Ez ellen sem tiltakozott (pedig ő nagyon tud tiltakozni, ha valamit nagyon nem akar), úgyhogy egyelőre még járni fog. Aztán meglátjuk. Még én sem tudom, mi a jobb hosszú távon, de ezt a szülőknek kell tudnia. A gyerek csak a pillanatnyi kényelmével foglalkozik. Az apját is rállítottam a témára, hogy beszéljen vele, gondolkozzon ezen, aztán meglátjuk, mi lesz.

Amúgy jól érzi magát a suliban, már teljesen beilleszkedett. Panaszkodott, hogy már más lányoknak is tetszik, és nem tudja, mit csináljon. :D De persze Noémi a barátnője még mindig. De tegnap egy játszótéren egy Nóri nevű kislány (aki Kincső osztálytársa, és épp összefutottunk ott vele) könyörgött folyamatosan Bencének, hogy kergesse őt. :D Ahelyett, hogy Kincsővel játszott volna. Mondtam is Bencének, hogy szokjon hozzá, ez a dolga, hogy lányok után fusson. :) Mert szép gyerek, tetszik a lányoknak, és azt szeretnék, ha ő futna utánuk. :D

Közben próbálom elérni a nevelési tanácsadót, mert a suli nem kapta meg a szakvéleményt, és rajtam keresik. Én is kíváncsi vagyok rá, hogy mi lett a felmérés eredménye, ha már ennyiszer elmentünk oda májusban/júniusban.

A magatartása a suliban idáig jónak tűnik, még nem hozott annyi zöld pontot, mint a tavaly - ahol az esetek felében azt kapott. Kb egy zöldje van sulikezdés óta. Bencével kapcsolatban azt hiszem, nincs más hír.

Kincső

Reggelente nehezen enged el, hogy mennyire fogok hiányozni. Még mindig nem érzi otthon magát a suliban szerintem. Túl lelkesen, túl nagy várakozással indult neki, és nem azt kapta, amit várt. Még nincsenek barátai, de már ismerkedik. Jelenleg négy "barátja" is van állítása szerint, de jórészt a nevüket sem tudja. :) Viszont, több a panasza. Van két kislány, aki mindig szívatja ő(ke)t. Pl. kitalálnak valamit, hogy pillangó van a kezükben, és elszaladnak, hogy Kincső(ék) kergessék őket. Aztán kiderül, hogy csak becsapták őket, szó sincs pillangóról. És ezt Kincső rosszul viseli. Nem azért, de én is. Nincs hozzászokva bunkó gyerekekhez, jó közösségből érkezett. És ezt még nem tudja kezelni, és fel van háborodva. Próbálom tanácsokkal ellátni. De a nagyobb gond a délutános tanárnő. Már előre imádta Barbi nénit, mikor még nem is látta, erre kiderült, hogy Barbi "nem kedves". Mindig kiabál velük, lökdösi, rángatja őket. (Oké, nem kell mindent készpénzben venni, amit Kincső mond, lehet, hogy kicsit kiszínezi, de ő akkor is így éli meg.) Van egy óvodából új környezetbe csöppent kislány, aki senkit nem ismer, akinek a biztos pont a felnőtt, és erre ez a felnőtt folyamatosan eltaszítja. Bármi problémával megy hozzá, akkor lökdösi, hogy most a sorba álljon be pl. Ha át akarja ölelni, ellöki magától. Bármi van, kiabál. Ezzel sem tudom, mit kezdjek még. A véleményem az, hogy aki nem bírja elviselni a gyerekeket, az ne gyerekekkel foglalkozzon, keressen más munkát magának. Minden tiszteletem az óvónőké, a tanároké. De tényleg. Én a saját három gyerekemet is nehezen viselem el sokszor, és egy napot nem tudnék nyugtatók nélkül eltölteni egy óvodában, iskolában. De, nem is megyek ilyen helyre dolgozni. Barbi néni péntekről beteg volt, helyettesítés volt, ami által két helyettesítő tanár is megismert Kincső. Mindkettőről azt mondta, hogy nagyon kedvesek, és aranyosak voltak. Sokkal aranyosabbak, mint Barbi. Úgyhogy, ezt kifogtuk. Alkalomadtán majd próbálok beszélni a délutános tanárral (akár az osztályfőnökkel is), de még nem tudom, mikor nyílik alkalmam erre. Reggel ügyeletbe adom le Kincsőt, délután csak bemondom a gyerek nevét a kapuban lévő ügyeleteseknek, akik felmennek a gyerekemért. Tanárral nem találkozom.

Amúgy hozza haza a sok piros pontot, ezzel nincs gond. A táskájába meglepő módon rendkívül trehányul pakol be (míg Bence rendesen). Ezen el vagyok képedve. :D Itt is elmondták a szülőin, hogy mindenféle program lesz. Pl március 15-én Pákozdra megy az egész suli. Most pénteken népi játszóház lesz délután. Mindenféle hétvégi rendezvények is vannak, amikből mondjuk még egyen sem tud(t)unk részt venni egyéb elfoglaltságaink miatt. Már javában tart az újsággyűjtés, és beragasztották a füzetbe a szakköröket is, hogy mire lehet járni. Kincső Páva szakkörre (éneklős-mondókás), furulya szakkörre, és gitározni szeretne járni. :) Egyik sport sem tetszett neki sajnos. Vagy nem érdekli, vagy "az fiús". Neki ezek a művészti dolgok tetszenek. Beírtam az üzenőjébe a tanárnak, hogy biztosítson rá lehetőséget, hogy legalább mindegyiket megnézhesse Kincső, aztán majd dönt. Azt sem tudom, hogy mikor indulnak ezek a szakkörök, hogy lehet jelentkezni, hány foglalkozásra lehet járni, stb. Csak azt tudom, hogy mik vannak, és mikor. Kicsit kívülállónak érzem magam, hogy lényegében ki vagyok zárva a suliból fizikálisan is, és még nem tudom (két hét után), hogy működnek itt a dolgok.

Amúgy Kincső most szép fogatlan, mert megkért, hogy húzzuk ki azt a csúnya mozgó fogát, ami nem esett ki suliig. Kihúztam. :) A szülői lét örömei...

Amúgy mostanában megint az a gondja, hogy neki miért nincs még egy testvére - egy lány - mert neki nincs kivel játszania. Még erre is ki kell találnom valamit (ami nem örökbe fogadás), mert ez tényleg nem jó neki. Majd lenyúlom alkalomadtán Helgát a szomszédból Krisztitől, vagy megvárom, míg a szembeszomszéd (Orsi) lánya kicsit megnő, és megkérem, hogy nyugodtan tolja át hozzám délutánonként. :) Ja, és akkor még ott van Dorka. Hétvégén voltunk a Bikáson, és összefutottunk Kincső ovis barátnőjével. Egyből jött a kérdés, hogy mikor alszik nálunk Dorka, ő mikor megy Dorkához, mikor találkoznak, stb. Dorka amúgy a keresztanyjával volt lent. De, amint hazaértünk, már hívott is az anyja, hogy hallja, mi történt, és akkor mi legyen, hogy legyen. :) Mert Dorka is egész nyáron Kincsőt hiányolta. Úgyhogy megbeszéltük, hogy majd úgy szervezzük néha, hogy épp egyidőben menjünk Bikásra, meg felajánlottam, ha már nem lesz szép idő, akkor Levivel együtt Dorkát is elhozom az oviból, és akkor majd hozzám jöjjenek érte később, addig nyugodtan játszhatnak a lányok nálam. (Igaz, nem lakunk közel egymáshoz.) De pl. október közepéig ők sem érnek rá hétvégenként, úgyhogy ilyen hétvégi programokkal nem kell (még) számolnom. Persze még nem tudom, hogy ezeket is hogy szervezem meg, de majd beáll, hogy mikor vagyok hol, és kivel - belekalkulálva a különórákat, hogy azok kinek, melyik napon vannak, és meddig. Kincsőnek a furulya pl szerdánként 5-ig tartana. Bencének a taekwondo negyed 7-ig (hétfőn és szerdán). Levit apu viszi úszni heti készer, ami azt hiszem, hogy kedd-csütörtök lesz. Én egyelőre az egyik napról a másikra élek, de napi egy agyvérzést tuti kihordok lábon esténként. De nyugtatom magam, hogy jobb lesz majd, és beáll a rend. :) Ha nem két hét alatt, ahogy azt számoltam, akkor kicsit később.

Levi

Levi az utolsó évet kezdi az oviban. Lassan kezdődnek a mindenféle fejlesztő, felkészítő foglalkozások. Iskolaérettségi vizsgálat jön majd. Ortopédiára kell vinnem, mert tavasszal nem működött együtt a dokival az oviban, nem tudták megvizsgálni, hogy kell-e tartásjavító tornára járnia, és erről kéne papír. TSMT torna miatti felmérés tegnap volt, majd várom az eredményt, hogy neki kell-e járni. Az idei karácsonyi ünnepségen az ő csoportja lép fel.

És most szeptemberben Levi is elkezdett úszni járni. Apu viszi, ahogy Bencét is vitte két éve. Heti kétszer fognak járni, csak még nem alault ki, hogy ez hétfő-szerda, vagy kedd-csütörtök lesz-e, de azt hiszem, hogy az utóbbi. Múlt héten az első alkalomról lemaradt, a második alkalommal nem a végleges csoportjával volt, ezen a héten meg pótol is, úgyhogy háromszor megy. Csak hétfőn nagyon megszívta - ezen azóta sem tettem túl magam - mert kiderült, hogy a H-SZ, K-Cs időpntok nem egy időben vannak. Apu beadta 5-kor, és 6-kor kihozták a csoporttal a száraz gyereket, hogy bocs, de a Levi csoportja most 6-tól van. És nem hozták ki előbb, mert nem szokták, mert csomó szülő nem marad ott várni edzés alatt, ne legyen kint egyedül. Apu persze ott ült. De azért mégis: ott van egy 5 éves kisgyerek, egy tök új közegben, aki egy órán keresztül egyedül ül egy szál fürdőnadrágban (étlen-szomjan) egy padon, és vár. Én nem hiszem el, hogy ilyen van. Majd, 6-kor mehetett úszni. Fél 8-ra ért haza úgy, hogy fél 5-kor mentek el. Az étlen-szomjant erre értettem pl, hogy az étkezése is úgy volt kalkulálva, hogy az edzés köré, és nem csodálkoznék, ha korgó gyomorral úszott volna 6-kor. Én agybajt kaptam a hír hallatán, de a gyereken úgy láttam, amikor hazaért, hogy lelkes, és nem viselte meg a dolog. Nagyon szívesen jár úszni, nagyon várta már, hogy ő is megtanulhasson, és jelenleg nem csak űrhajós szeretne lenni, hanem világbajnok is (gyanítom, az úszásról beszélt), és rendőr is. És, ha nem is ő a legyügyesebb, de a tanára szerint a leglelkesebb. :) (Vannak ott olyan gyerekek is, akik már tudnak úszni.)

Levi kapcsán más hír nincs, nála nincsenek nagy újdonságok az úszáson kívül. Ha vannak új fejlemények, jelentkezem. :) (Ha éppen nincs sok melóm, és tudok írni, mert amúgy este 9 előtt nem ülök le a fenekemre, és akkor már nincs energiám erre is.)

Pá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bencekincsolevente.blog.hu/api/trackback/id/tr517792212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása