Hi!

Még tavasz környékén jelenésem volt a suli titkárságán, ahol jelezték, hogy megírták a nevelési tanácsadónak Bence szakvéleményét, és majd mennünk kell. Először nem értettem az okot, de kiderült, hogy egy éve voltunk ott, és menni kell az éves felülvizsgálatra. Bence egy évvel tovább maradt oviban, és ilyenkor hivatalosan már csak a nevelési tanácsadó adhat szakvéleményt az érettségről, az óvoda nem. Így rémlik. :) És, amikor voltunk, és megkapta, hogy mehet suliba, akkor mondták (állítólag), hogy egy év múlva azért menjünk vissza, megnézik, mennyit fejlődött a gyerek. Úgyhogy, a hetekben voltunk ott pszichológusnál, és talán fejlesztőpedagógusnál.

Hogy egyszerű legyen a dolgunk, ezért úgy adtak időpontot, hogy egymás után, hogy egy alkalommal letudjunk mindent. Ez persze úgy nézett ki, hogy az egyik nem tudott minden vizsgálatot befejezni időre ("matek miatt még menjünk vissza jövő héten"), a másik meg nem fél óra után kikísérte Bencét, hogy már úgy el van fáradva a gyermek, hogy nincs értelme tovább foglalkozni vele, jöjjünk vissza két hét múlva. Így lett az egy alkalomból három alkalom. Ami persze azért jó, mert így háromszor hiányzom fél délelőtt melóból, mert fél 11, fél 12 előtt nem érek be. Esetleg ebédre. Szerencsére most folyamatos szabik vannak, nem nagyon hiányzom senkinek. :)

Azért szeretek ide járni amúgy, mert ilyenkor mindig kiderítik, hogy a normálisan és jól funkcionáló gyerek lehet, hogy szellemi fogyatékos, és 625 területen kéne szerencsétlent fejleszteni, hogy elérje azt a szintet (100%-ot, mert minden gyerek azonnal, minden téren eléri 8 éves korára ezt a szintet), ami szerintük illendő lenne. Az egyik szakember egy hiperaktív, vibráló nő (én 10 perc alatt lefáradtam attól, hogy hallgatom, és látom a folyamatos, kapkodó gesztikulálást), vagy két órán át tesztelte a gyereket pár kis szünettel, és eleve nem értem, hogy hogy lehet ilyen "nyomás" alatt egyáltalán jól teljesíteni.

A suli azt hiszem külön kitért arra a nevelési tanácsadónak írt szakvéleményben, hogy a matekkal van valami, de én mondtam, hogy nem, az csak egy pár hetes hullámvölgy volt, amikor megakadtunk, és az év végi záródolgozata is 98%-os lett, úgyhogy aligha lehet gond. Ma a matek miatt mentünk vissza, mert arra nem volt múltkor idő, de legalább megállapították, hogy nincs semmi gond, remekül teljesített. Viszont, szövegértési és memorizálási problémái vannak. Nem éri a szöveget, amit olvas (miközben én vele örülök, hogy lassan folyékonyan egybe tudja olvasni a rengeteg betűt), hogy nem érti jól a gyorsított (hallott) szöveget (miközben egy felnőtteknek szóló lexikonból olvasnak fel olyan szöveget, ami lassítva se lenne neki értelmes), és nem tud öt betűnél hosszabb szavakat jól lebetűzni, vagy visszafelé elmondani. Tehát, ha azt mondják neki, hogy betűnként mondja el, hogy katalógus, akkor kihagy betűt. Vagy, ha úgy kell elmondania egy szót, hogy a kért szótagot kihagyta (pl - "le" telefonkönyv: te-fon-könyv), az nem megy neki. Ha visszafelé kell betűznie, hogy ragu, arra azt mondta, hogy ugat (annak volt értelme amúgy is. :D) Vagy hibái vannak, ha szótagolni kell. Nem mintha tanultak volna magyar helyesírás szerinti szótagolást elsőben. Úgyhogy én szépen mosolyogtam, bólogattam, megértettem a hölgy problémáit, és teljesen nyugodt voltam, hogy a gyerek teljesen rendben van, és semmi olyan hiányossága nincs, amit már tudnia kéne. :) Mert lássuk be, ez azért egy vicc. Ahhoz, hogy ilyeneket meg tudjon csinálni, ahhoz már profin kéne írnia, olvasnia, képileg megjeleníteni maga előtt a szót, betűket, hogy agyban össze tudja állítani a szótaghiányt, vagy a hat betűs szó visszafelé elmondását fejből. Miközben most tanul(t) írni, olvasni. De ezt neki már 100%-osan kéne teljesítenie, nem 80%-osan. Mert nyilván minden gyerek egyszerre fejlődik az általuk elvárt szintre. :o

Kaptam egy könyvcímet, hogy mit vegyek meg neki és gyakoroljak vele nyáron, és egy év múlva várnak vissza szeretettel. Amúgy az iskolai kötelező tanulással is el vagyunk maradva, mert napközben táborban van, utána fürdésig játszótéren a tesókkal. Nem tudom, feltűnt-e mindenkinek: nyár van, szünidő. :) Ha esik az eső, majd akkor tanulunk kicsit...

A másik nőhöz jövő héten megyünk vissza, és abszolút nem izgulok az eredmény miatt. :)

Pá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bencekincsolevente.blog.hu/api/trackback/id/tr707588180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása