Medellin 2015.01.13. 10:25

Aura migrén?

Hi!

Most csak elöljáróban szeretnék pár szót írni, mert mindennek a közepén vagyunk, még konkrét diagnózisunk sincs, csak a kivizsgálásoknál tartunk.

Szóval, az történt, hogy téli szünet alatt - karácsony tájékán - anyu egyik nap mondta nekem, hogy Kincső azt mondta neki, hogy pöttyöket lát, tudok-e erről? Én bizony nem tudtam, Kincső még sosem említette nekem. De kiderült, hogy látott már korábban is ilyet, csak nem szólt. Igazából nem is nagyon hatotta meg a dolog, csak, mint tényt közölte. Utána ezt elkezdtük figyelni, és megkértük, hogy szóljon, ha ilyen van, mert próbáltuk kötni valamihez. Pl. nem amiatt lát-e pöttyöket, hogy fénybe néz. Vagy épp feláll, és megszédül. Vagy bármi. De azt kellett tapasztaljam, hogy semmihez nincs köze, csak jönnek-mennek ezek a tünetek, minden előzmény nélkül. És sajnos minden nap, és napi többször. És ezek nem mindig pöttyök, mert van, hogy vonalak, vagy folt. Egyszer nem látta Bence arcát, csak egy szürke foltot a helyén, és egyetlen egyszer állítólag előfordult, hogy mesenézés közben kettőt látott rajzfilmfigurákból, tehát kettős látás is előfordult egyszer. Egyszer meg az óvónéni bőrét látta más színűnek.

Én már kellően ki  voltam borulva, de ugye javában szünet volt, meg ünnepek természetesen. Január ötödikén viszont anyuval nekiláttunk telefonálgatni, és a háziorvos egyből mondott két szót: szemészet, neurológus. Ezzel párhuzamosan én meg nekiugrottam a netnek, hogy kiderítsem, mi lehet a gond. Nem volt könnyű ráakadnom, de végül kilyukadtam az aura migrénnél. Ha egyáltalán ez a pontos neve. Persze nem fix még, hogy ez a gond, de erről annyit kell tudni, hogy ez is migrén, csak nem szaggató fejfájással, hanem látásproblémákkal jár. Amit enyhe fejfájás esetleg követhet. (Kincső múlt héten mondta először, hogy kicsit fájt a feje, miután pöttyöket látott, de csak nagyon kicsit, és hamar elmúlt.)

Kedden sikerült először beszélnem a neurológussal, mert akkortól rendelt csak a héten. Persze sztk-ban csak márciusra lett volna időpont, úgyhogy azonnal kiderítettük, hogy van magánrendelése is, és már túl vagyunk a vizsgálaton. Ezt megelőzően elmondtam telefonon a tüneteket, és azt mondta, hogy első hallásra neki migrénnek tűnik, de pénteken meglátjuk. Eddigre már szemészhez is volt időpontunk, meg kineziológiára is. Ezt csak úgy mindentől függetlenül. Vagyis nem mindentől függetlenül, mert Kincső köhög is hosszú ideje, körülbelül már egy hónapja. Decemberben kezdte, sokat hiányzott oviból is, de nem múlt  a köhögés, holott látszólag nem volt beteg - azaz megfázva. Téli szünet alatt nem köhögött, majd ovi előtt pár nappal megint elkezdte. Ez már több, mint gyanús volt, és, amikor egy ismerősömmel erről beszélgettünk edzésen, akkor megerősített abban, amit én is gondolok, hogy pszichés jellegű lehet, és erre ő kineziológust javasolna. Ami magamtól eszembe nem jutott volna, úgyhogy ezért a tippért igen hálás vagyok. :) Utánanéztem a kineziológusoknak is neten, hogy miben tudnak segíteni, hol van jó, aki gyerekekkel foglalkozik, és 23-án megyünk; sajnos csak akkorra volt időpont. Én tudom, hogy ez lesz a megoldás, minden más orvosi dologra kötelező jelleggel elmegyünk azért.

Múlt hét pénteken voltunk a neurológusnál. Nagyon kedves, ügyes doktornő, elég jól kikérdezte, megvizsgálta Kincsőt. Majd határozottan kijelentette, hogy semmi szervi baja nincs a gyereknek, a vizsgálat alatt egy olyan dolgot sem vélt felfedezni, ami akár csak egy kis esélyt mutatna arra, hogy szervi baj áll a háttérben. Ugyanakkor a migrénesek tipikusan bizonyos dolgokat látnak, amikből Kincső egyet sem, úgyhogy ezért a migrént se tudná 100%-ra mondani. A migrénesek cikkcakkos vonalakat látnak, sötét úszó foltokat, vagy nagyon fényes foltokat, mintha napba néznének. Ehhez képest Kincső színes pöttyökről, és vonalakról beszél. Egyik minta sem egyezett egy tipikus migrénes tünettel. Ezen kívül a köhögését abszolút kényszeresnek mondta, hogy nem betegség állhat a háttérben, hanem pszichés. És, emellett ki vannak csavarodva a gyerek izületei. Jó, ez így most hülyén hangzik, de meg is mutatta, és pl az egyik csípője feljebb, előrébb van. Elég fura a tartása. Ami azért meglepő, mert november végén voltunk hat éves státuszon, és semmi baja nem volt. Szeptemberben volt szűrésen TSMT torna miatt, és ott is tökéletes állapotban volt. A neurológus azt mondta, hogy lelki oka lehet ennek is, ami így vetül ki. Kaptam telefonszámot pszichopedagógushoz (azt hiszem, ez a neve, de nem biztos), illetve manuálterápiát/csontkovácsot javasolt, hogy nézze meg a gyereket. Miután mondtam neki, hogy egyszer előfordult kettős látás is, ezért MR vizsgálatra is megyünk majd, de még csak ma hívom vissza a beutaló miatt, időpontunk még nincs. Pszichopedagógushoz már van, és csontkovácshoz is lesz pénteken. Neurológushoz egy hónap múlva kell menni megint, addig figyelni kell a gyereket, meg ugye a többi vizsgálatra elvinni.

Szombaton voltunk szemészeten. A diagnózis itt is az volt, hogy semmi baja nincs a szemének, minden teljesen rendben van.

Az összes hozzáértő, és laikus is azt mondta, hogy a probléma pszichés lehet. Ha valaki hajlamos rá, akkor egy stresszhelyzet ki tud hozni migrént, meg ezek szerint köhögést is. Ezoterikus szempontból a torokköszörülés azt jelenti, hogy valamit el akar mondani, de nem tud. Olybá tűnik, hogy Kincsővel vagy történt valami, vagy látott, hallott valamit. De persze nagyon nagy a valószínűsége, hogy soha nem fog kiderülni, hogy mit, és valószínűleg ő sem tudja. Csak tudat alatt van az egész. Én az ovival kötném össze, mert a köhögés szünet előtt volt hetekig, szünetben nem, majd ovikezdés előtt ismét elkezdődött. De ugyanakkor imád oviba járni, számolta vissza a napokat, hogy mikor mehet megint, úgyhogy rejtély. Attól még lehetett bent konfliktusa egy másik gyerekkel, hallhatott valamit. Nem tudom. Volt, aki azt mondta, hogy biztos az apja miatt, aki itthon volt két hetet a téli szünetben. Dehát, elég rég élünk külön, nem ez volt az első alkalom sem a félévben, hogy apa hazajött, majd utazott vissza, és ettől még sosem borult ki a gyerek. Persze, ez kijöhet később is, de nem a hazautazás után jelentkeztek a tünetek, úgyhogy ezt sem hinném. Anyu szerint valami olyan mesét/filmet láthatott, ami félelmetes volt neki. Tudom, nem Bogyót és Babócát néznek, de itthon csak mesefilmeket. Hogy máshol látott-e mást, nem tudom. Úgyhogy igazából pont bármi lehet. Amire vagy rájön majd az egyik szakember, vagy nem, de igazából teljesen mindegy, mi volt a kiváltó ok, a lényeg, hogy ezt a stresszt fel tudják oldani benne. Ha ez a gond. De én biztos vagyok benne, hogy ez.

Tehát, még MR, pszichopedagógus, csontkovács, kineziológus van soron, neurológián és szemészeten estünk túl a hónap első hetében. Pontos orvosi diagnózis nincs, csak anya-féle, de az esetek 100%-ban az pont tökéletes is szokott lenni. :)

Tehát, aggodalomra semmi ok, a probléma két nap alatt ki lett derítve a szünet után, a cselekvési terv felállítva, már csak az időpontokra várunk, amikor mehetünk a probléma feloldására, megszüntetésére. Minden kézben van tartva, a kiscica a hónap végére jobb lesz, mint új korában. :)

Pá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bencekincsolevente.blog.hu/api/trackback/id/tr527067103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása