Medellin 2014.10.15. 12:49

Suli, miegymás

Hi!

Nagyon régen nem írtam, nem is tudom, hol kezdjem. Az biztos, hogy kicsit csapongani fogok, mind témában, mind időrendben. Kezdem a végén, a tegnap esti eseményekkel, mert az a friss. :)

Kincsőnek mozog két foga, neki most fognak kiesni az elsők. Az egyik már tényleg szinte kilóg a szájából, de nem tudjuk kihúzni. :o De ez így szó szerint értendő. Kézzel nem tudtam kihúzni, lecsúszott róla az ujjam. Próbáltuk cérnával. Sok sikertelen kísérlet után elszakadt a cérna. Próbáltam vécépapírral kiszedni, hogy ne csússzon az ujjam, és amúgy is lógott a gyerek fogáról az odakötözött cérna. Sikerült a fogtőről lehúznom a cérnát, a fog maradt. El sem hinném, ha nem lettem volna ott, mert tényleg a "gyökere" is kilóg már. És ennyire gyenge sem vagyok.

Amúgy ma Kincső ebéd után megy el az oviból, nem marad bent alvásra, és délutánra. Szombaton egész délután a Bikás parkban voltunk a nyári melegben, és sok ismerőssel össze is futottunk. így le is boltolta gyorsan Dorka anyukájával, hogy akkor ő szerdán délután megy hozzájuk, mert Dorka mindig ebéd után megy haza. Úgyhogy majd felhívom Bettit, hogy ovi előtt, vagy után (ha megyek Leviért) hozzam el tőlük a lányomat.

Azt hiszem, arról sem írtam még, hogy megvolt a TSMT torna felmérése. Kincsőnek javasolták, pedig nem lettek igazán rossz eredményei. Sőt. Sok-sok szempontot mértek, végül öt féle százalékos eredményt kapott. (Idegrendszer érettsége, mozgás, stb). Az eredményeket úgy kell nézni, hogy 50% felett jó (75% felett bőven tökéletes). 50% alatt van olyan terület, ami nem baj, ha ennyi idősen még csak ennyi, de 25% alatt nagyon el kell gondolkozni a fejlesztésen. Kincsőnek az ötből három értéke lett 75% felett, és csak egy lett 50% alatti. Na, és erre fel javasolták neki a TSMT tornát... De pl a vizsgálatnál kapott úgy 0 pontot valamire, hogy szerintem nem csinált semmit (erőadagolás nevű), és nyilván ezek mind bekerültek a százalékokba. Talán írtam, hogy idén már fizetős ez a móka, úgyhogy nem ragaszkodnék hozzá, meg persze nem is kötelező. De végül megbeszéltem a lányommal, hogy szeretne járni, úgyhogy járhat persze. Nem ezen a havi 4ezer forinton fog múlni a megélhetésünk, bár kicsit pénzkidobásnak érzem. Vagyis ma reggel mondta, hogy reméli, lesz megint TMST torna, mert nagyon jó, meg a babzsákok, meg az akármik... és ilyenkor úgy érzem, hogy mégis érdemes. Mert szereti, és csak a hasznára válhat. :)

Kincsőről más most nem jut eszembe, amit meg kéne említenem.

Levi. Vele kapcsolatban annyi van, hogy körülbelül két hete (de lehet, hogy lassan három), folyamatosan rágja a ruháit. Főleg persze a pólóját. Tiszta nyál a ruhája, teljesen kinyúlik a nyakánál, és amúgy is gusztustalan. Van, hogy emiatt kell átöltöztetni az oviban, hogy a nyálas pólóját lecseréljék. És értetlenül állok az eset előtt. Mert semmi nem indokolja ezt a viselkedést. Ezért rákérdeztem az óvónőnél is, hogy mi lehet ez, lehet-e valami oka. Annyit tudtam meg, hogy három fiú is csinálja most ezt a csoportban, úgyhogy nem kizárt, hogy egyszerűen eltanulta valakitől a szokást. Amúgy állítólag egy angyal a gyermek, mióta elkezdődött az ovi. Attól féltem, hogy nyűgösebb, kezelhetetlenebb lesz, hogy korábban kelünk minden nap a suli miatt. Anna néni viszont azt mondja, hogy jót tesz neki a korai kelés ezek szerint, mert egy tündér a gyermek. (És gondolom, hogy el is alszik ebéd után, cserébe kipihent és jókedvű délutánra is.)

Otthon viszont ő a legrosszabb (legcsintalanabb) a három közül jelenleg. Vele van a legtöbb gond. Kicsit dacos is sokszor. Mindig lemarad, ha gyalogolunk a sulihoz, ott kell várni rá a zebránál sokszor. És ez pl. napi szinten probléma. Mintha direkt csinálná. De ez legyen a legnagyobb bajom. :D Viszont reggelente neki nem kell könyörögni, ő az első, aki kipattan az ágyból, és ruhában, cipőben várakozik már a konyhában, mire Bencét egyáltalán kirángatom a takaró alól.

Bence. Na, nem is tudom, hol kezdjem. Új hír pl., hogy már jár kosarazni is, heti kétszer. A heti két taekwondo és heti két foci mellett. De ebből csak a taekwondo van suliidő után. A kosárról még nem tudok sokat, csak kétszer volt eddig, de a taekwondo nagy szerelem. :) Múlt héten el kellett hozzam edzés előtt, pedig már ruhában várakozott, mentek ki futni. (Október óta minden edzés előtt 15 perc futás van az udvaron - ha esik, ha fúj.) Bence nagyon kétségbe volt esve, hogy nem mehet edzésre, el kell jönnie, annyira szereti. :) De sajnos megbetegedtem, épp alig éltem, és muszáj voltam begyűjteni és hazavinni a gyerekeket, hogy le tudjak feküdni. Amúgy itt említeném akkor meg, hogy végül mind a hárman megbetegedtünk. Gyors lefolyású vírus volt, igazából egy napos. Egy hányással indult (senkinek nem volt több), egy hasmenés, majd egy teljes napig hasfájás. Másnap már akár enni is tudott az ember, meg felépülni. Mondjuk az nem volt vicces, hogy egy napom a mosásra ment el, mert az összes gyerek összes ágyneműje, takarója, párnája mehetett a mosásba - és volt, amit kétszer is ki kellet mosni. Meg a falat lesikálni, mert pl. Kincső azt kapta el éjjel fél kettőkor sugárban. Éjjel kettőkor még a haját mostam a kádban, mielőtt Bencét öltöztettem és költöztettem át a kanapéra fél négykor. Enyhe hőemelkedés közepette (az nekem volt). Úgyhogy, folyik az élet otthon.

Visszatérve Bencére. Suli. Tegnap írták az első "felmérőt" olvasásból. 100%-os lett neki, így megkapta az ellenőrzőbe a harmadik piros csillagot is. :) Mármint ebből a tantárgyból, mert másból is van ám neki! Szeptemberben 4-es lett a magatartása, 5-ös a szorgalma. Rettenetesen lelkes, élményszámba megy neki minden, ha jól oldja meg a matekos feladatot, vagy épp tanul egy új betűt. És kimondottan szeret tanulni velem esténként. Kb fél órát szoktunk, míg a kicsik fürdenek és fogat mosnak. Átnézzük mindig a következő oldalt is a könyveiben, hogy magabiztosan mehessen be órákra is. A házit általában megírják délután, de tegnap épp pótolnunk kellett. Talán, még a múlt hetit, amikor hiányzott. Bizony nem kevés U betűt (formát) radíroztam ki, hogy kezdje újra, de a végén már elég pofás volt. :) Az éneket, környezetismeretet és hittant nem szereti. A tesiórát sem, nincs külön tornatanár. De szerencsére heti kétszer focin vesz részt tornaóra helyett. Úgyhogy a tanulással minden rendben.

Viszont, amivel gond(om) van: Van pár problémás gyerek az osztályban. Meg szülő is. Sajnos, a rendkívüli szülőin nem tudtam részt venni, mert épp a halálomon voltam, de emiatt hívta össze a tanárnő. Sok a verekedés. Pár gyerek úgy káromkodik, mint egy lovas. Amiket kért a tanárnő, hogy a szülők gondoskodjanak róla (kihegyezett ceruzák, textilszalvéta, szendvics - nem péksüti, stb, stb) azok bizony igen hiányosak. Lehet, hogy én vagyok a túl lelkes, de nálam Bence naponta kap tiszta textilszalvétát (igazából nem használja, de kajaszaga lesz), 2 napi hidegélelmet pakolok be neki a teljes ellátás mellett (van gyerek, aki semmit nem visz, de a többi is a fiamtól tarhál, mert ő viszi be a legjobb kajákat), és nincs olyan nap, hogy ne lenne tűhegyes minden ceruzája. Félévkor újakat kell szerezni szerintem, mert csonk lesz mindegyikből. :D Szóval, a lényeg, hogy bizony-bizony ez nem olyan "elit" közösség, mint az óvodában volt, és pár szülő már azon gondolkozik, kiveteti innen a gyerekét. Másról meg tudom, hogy direkt a tanárnő miatt íratta ide a fiát, és nem a "jó" iskolába, ahová a nagyobbik gyereke jár. Anyuval is beszéltünk erről, és annyiban maradtunk, hogy, a tanárnő a legfontosabb jelenleg, és az alapok, amiket tőle kaphat meg. Amíg nincs Bencének baja a környezetével, a többi gyerekkel, amíg nem romlanak a jegyei, vagy nem szorong, hogy suliba kell menni, addig nincs gond. Márpedig ilyen gond nincs, pedig mindig éreklődöm tőle. (Persze nem célirányosan. :D ) De neki csak az a baja bent, ha nehéz egy feladat, az osztálytársaival nincs gondja. Barátkozik a lányokkal, nagyon szereti őket (van kettő, akit nem: Anna és Virág azt hiszem), meg persze van már pár haverja is. Sajnos idáig pont problémás gyerek ült mögötte, aki piszkálta órán, így ő is mindig kapott zöld pontot beszélgetésért (ha nem válaszol neki, akkor ceruzával bökdösi, így kénytelen - mint Bencétől megtudtam), viszont most megint ültetés volt. Persze egyből zöld pontttal jött haza, mert Norcsi mellé került, és hirtelen nagy volt a lelkesedés, és sok a megbeszélni való. :D Amíg csak ezért kap zöld pontot, viszont ötös a szorgalma, és teli van csillaggal az ellenőző, addig nincs gond. Csak ne verekedés, csúnya beszéd miatt legyen rossz a magatartása. :/ A beszélgetést még elnézem. Főleg, hogy az inkább délután van, amikor már eleve fáradtabbak a gyerekek, nem tudnak csak a tanulásra koncentrálni. Meg kaptak végre délutános tanárt is (Judit néni), aki elég szigorú. Ilyen szempontból mindenképp.

Voltak már osztálykiránduláson is, és hosszan tanácskozás volt most amiatt is (a többi anyukával), hogy a nyári táborra befizessük-e a gyerekeket. Először menne Bence is 5 napra nyaralni nélkülem, tesók nélkül. De nem is azzal van a gond, hanem irreálisan drága. Ha azt mondom, hogy az egy hét 100ezer forintomba kerülne, ha már mindhárom gyerekem egyszerre akarna menni oda, az talán jelez valamit. 5 nap, 4 éj, és nem 4 csillagos szállodában, miközben a rabszolgák legyezik őket pálmalevéllel (asszem ezt Merci érzékeltette így, az árak kapcsán :D ). De tegnap Bence úgy jött haza, hogy vissza kell küldeni a lapot, és nehogy a b-t karikázzam be, mert akkor nem mehet, és ő menni akar. :D Annyira lelkes volt, és úgy szeretne menni, hogy akkor fejeztem be az öt napja tartó elmélkedésemet, és karikáztam egy a-t, hogy elengedem. Amúgy havi 4000 forintot fognak rá beszedni, nem egy összegben kell leperkálni a pénzt júniusban. (Igen, nem ezen a 4ezer forinton fog múlni bármi, ahogy szoktam említeni, csak nem tudom, hányadik 4ezer forintra mondom ezt...:/ )

Hát, biztos nem írtam meg az elmúlt egy hónap minden eseményét, de a nagyjából ezek vannak mostanában. Igazából minden rendben van, és minden megy, mint a karikacsapás.

És végül, de nem utolsó sorban: megszületett gyermekeim első másodunokatestvére október elején! :) Lolának és Leventének született egy Zsófija, így megérkezett a második kislány a családba. :) Öröm, és boldogság. :)

Pá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bencekincsolevente.blog.hu/api/trackback/id/tr916794693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása