Hi!

Letudtam a két szülőit is az óvodában. Igaz, agyhalottként mentem haza mindegyik után, de túl vagyok rajta. Amúgy ez elég kemény most nekem. Reggel 7-kor indultunk, este 7-kor értünk haza elő három napon a héten. És nem a nyugis játszóterezés után, amikor ülök, és pihenek két órát. :) Hétfőn edzés, kedden szülői, szerdán edzés/szülői. Csütörtökön csak vásárolni voltunk ovi után, így aránylag hamar hazaértünk, 6 előtt. Fürdetésig feküdtem a hátamon, mint egy zsák krumpli, mert mozdulni sem voltam képes.

A szülőin nem volt semmi érdekes, elmondták a szokásosakat. Azért most látom egyébként, hogy milyen durva különbségek vannak. Oviban 3500 forint a csoportpénz fél évre. Meg egy ezres (egy évre) vizuális eszközökre. Meg folyékony szappanra (központilag veszik az adagolókba) 600 forint. Meg persze minden hónapban visszük be a tisztasági csomagot. (Én már csak két csoportba, nem háromba.) Tehát, a fentieket idáig hárommal lehetett szorozni, most már csak kettővel. Meg ugye havonta hordom be a pénzt a bábszínházra, néptáncra, focira. Ebédbefizés az nyilván van. Tehát, ezek csak és kizárólag az ovis kiadások, semmi más. Nem a napi megélhetésünk költségei. Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy az iskolában 4500 forint a csoportpénz egy évre... és ennyi. Jó, nyilván majd mennek kirándulni, ide-oda, arra külön kell pénz, de az más tészta. Mindenesetre most látom a különbségeket. Az oviban minden megvan, mindent megkapnak, és ugye a gyülekezet (és a szülők - mint én, mi nem tagja a gyületkezetnek) tartják fenn az óvodát. Persze nem csoportpénzből. Adakozunk is. Új szőnyegre, játékokra, árnyékolóra. Újak a lepedők, újak a függönyök a szekrényeken. Igaz, néha úgy érzem, hogy ebben az 5 évben, míg oda járnak a gyerekeim, mindent most újítunk fel, és a következő 10 évben semmi költség nem lesz. :D Új csapok vannak tavaly óta, spóroljuk a vizet. Új szappanadagolók vannak. Amit mondani akarok, hogy az ovi sokkal többe kerül, mint az iskola, de az előbbit folyamatosan fejlesztik, szebbé teszik, hogy remek helyen legyenek a gyerekeink, és jól érezzék magukat. És tényleg szép is, jó is. Bencéék iskolai termét az önkormányzat nyáron felújította (új ablak, új linóleum), a tanárok szépen kidíszítették, de akkor sem az igazi. Néha látok fotókat más iskolák osztályterméről, amik annyival otthonosabbak, szebbek, praktikusabbak, modernebbek. Szép padokkal, székekkel. Úgyhogy, a sulira nem kell annyi pénzt költenem majd, mint az ovira, de igazából ordít is a különbség, hogy mi az önkormányzati, és az "alapítványi".

Kincső most kezdte a nagycsoportot. Ez azt jelenti, hogy elkezdődnek náluk is a felkészítések az iskolára. Múlt héten volt a logopédiai vizsgálat, talán jövő hétre lesznek eredmények. Bence ugye két éven keresztül járt, és kíváncsi vagyok, Kincsőnek kell-e majd. Nyilván nem olyan finommotorikai fejlesztés miatt, mint Bencének kellett, hanem beszéd miatt esetleg. Májusban volt az a vizsgálat, ami alapján Bence szinte egész csoportja járt tartásjavító tornára. Arra írtam anno, hogy csak az alábbi bajok lehettek: ha valakinek domború a háta, ha valakinek egyenes, vagy homorú. Jó megoldás nem volt. :) Kincsőnek erre sem kell járnia, "negatív" lett a vizsgálat eredménye. Bár testfelépítésileg, mozgásszervileg Bence jobb, mint Kincső. Ránézésre. De Bence járt tornára, Kincsőnek nem kell. Lesz TSMT torna miatti felmérés. Bence erre is járt - finommotorikai fejlesztés miatt szerintem. Idén annyi változás van, hogy a felmérés 3500 forint lesz (az ingyenes helyett), és utána a foglalkozások is fizetősek lesznek (600 forint, és ez szerintem alkalmat jelent.) Új oktató van, annyi történt. A vizsgálati díjat mindenképp ki fogom fizetni, azaz kérni fogom a vizsgálatot, és utána remélem, hogy Kincsőnek nem kell járnia. :D Nem a pénz miatt, hanem remélem, hogy teljesen érett minden szempontból, nem kell fejleszteni semmilyen területen. 75% felett tökéletes, 50% felett jó, 25% alatt érdemes mindeképp megfontoni a fejlesztést - de azok a gyerekek valószínűleg nem is mehetnek majd suliba, mert nem iskolaérettek még.

Ezen kívül csoporton belül is elkezdik az iskolai felkészítést, Kincső minden nap meséli, hogy feladatokat oldhat meg. Mármint, egyik nap alvás helyett ülhetett le dolgozni, másnap meg szinte sírva mondta, hogy aludnia kellett, és nem csinálhatott feladatokat. :D Szerintem Kincső ezt szabadidejében is űzi, nem csak a foglalkozások keretein belül. :) Dehát, ő az, akit be kell kergetnem a kádba, hogy tudjak végre Bencével tanulni, mert ő mindenképp tanulni akarna velünk. :D (Csak akkor mi a fenét csinálna első osztályban? Unatkozna, mert már tud mindent?)

Levinél annyi változás történt, hogy jött hozzájuk egy új fiú, aki még csak 3 éves, és elment a dadus. Aminek nagyon örülök, mert Levi nem szerette. Mondta, hogy Teca néni mindig veszekszik velük ebédnél, hogy mit csináljanak, mit ne csináljanak, és egyszer erősen meg is szorította a karját. :o Az új dadus pedig Katika néni lett. Katika néni idáig konyhás volt, de persze rengeteget segített a gyerekek körül az elmúlt években, helyettesített is, ha arról volt szól. Imádja a kicsiket, és elvégzett egy dadusképzőt is most (ha ez a neve egyáltalán a tanfolyamnak), úgyhogy hivatalosan is dadus lett belőle. :) De ebben az a szép, hogy Katika néni ránézésre is van vagy 60 éves, és ilyenkor még elmegy tanulni, képezni magát, és szakmát vált a munkahelyén belül. Nagyon becsülöm érte, és nagyon örülök, hogy ő került Leviékhez.

Ősszel megint lesz jótékonysági vásár, Kincsőék majd mennek Mesemúzeumba, és a karácsonyi programot idén Kincsőék csoportja szervezi. Majd a templomban megnézhetem karácsonykor az előadásukat. Van egy olyan sejtésem, hogy megint a lányom lesz az egyik főszereplő. :)

És erről a gondolatról eszembe jutott a verstanulás. Bencének idáig egy "verset" kellett megtanulnia az iskolában (inkább mondóka: "Egy, megérett a meggy. Kettő,...") Ezt olyan lelkesen átveszi minden nap otthon (bár, már rég nem kérik szerintem odabent), hogy Kincső és Levente is lelkesen felmondja nekem minden nap. :D

Ezek a főbb hírek az óvodában, más érdekes nem jut most eszembe. Ma mennek Sukoróra a gyerekek holnapig (jó rég nem voltak, 1-2 alkalommal csak egész nyáron, úgyhogy nagyon várják már), vasárnap pedig megkezdjük a zárt teres hétvégi programokat, azaz megyünk a Camponába az aktuális gyerekprogramra. :)

Pá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bencekincsolevente.blog.hu/api/trackback/id/tr886710959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása