Medellin 2012.09.28. 20:41

Úszás

Hi!

Megpróbálok pár szót írni az első alkalomról, bár csak hallomásból ismerem az eseményeket, személyesen nem voltam jelen.

Bence úszásoktatását apu találta ki még anno, és vállalta magára, hogy majd ő viszi a kis unokáját úszni. Már korábban szerette volna, de akkor azt  mondták, hogy csak akkor mehet Bence, ha már megtanulta bedugni a fejét a vízbe. Ez pedig ugye idén nyáron történt meg.

A beiratkozásra kicsit későn került sor, mert igazából már szeptember elején elkezdődött az oktatás, tehát Bence már hetekkel le volt maradva, de csatlakozhatott. Igazából múlt hét csütörtökön kezdett volna, de akkorra fogorvoshoz volt időpontja, hétfőn pedig úgy gondoltuk, hogy a lázas hétvége után még pihennie kell, tehát ismét csúszott egy hetet a dolog. (Hétfőn és csütörtökön fog járni amúgy.) Tehát 7 alkalomról maradt le valószínűleg.

Az oktatás olyan, hogy a hozzátartozók nem is lehetnek ott, csak az első alkalommal, hogy lássák, hol van a gyerek, kikkel, mi történik, és valószínűleg időnként lesz egy-egy nyílt nap, amikor meg lehet nézni, hol tart a gyermek, miket tanult meg az elmúlt időszakban. (A következő ilyen alkalommal én fogok menni, akkor majd jobban be tudok számolni.)

Tehát. Bence abszolút komoly, szófogadó volt, nagyon figyelt, teljesen odakoncentrált, apuékra konkrétan egyszer se nézett rá, hogy egyáltalán ott vannak-e, vagy sem. (Bár tudja, hogy egyedül fog járni, nem lesz vele senki, és ezzel semmi gondja nem volt, mondván óvodában is egyedül van. :D )

Különböző gyakorlatokat csináltak  parton ülve (vízbe lógatott lábbal), és a vízben is polifoam úszódeszka segítségével. Vagyis konkrétan a lábtempót gyakorolták. Deszka segítségével háton úszva is. Az oktató - Orosz Andrea, Ifjúsági Európa Bajnok úszónő, '80as években - sokat segített Bence körül, elvégre fel kellett mérnie, hogy mit tud, mit nem, és meg kellett neki mutatni a feladatokat, de néha anyu szólt már rá, hogy ne fogja, magától is meg tudja csinálni pl. a "döglött békát". :))) Az elmondások alapján tényleg nagyon gyerekre szabott oktatás, gyerekeknek való kifejezésekkel, játékosan. (Pl. bukjanak le, mert jön a cápa - polifoam deszka - és elkapja őket.) Bencénél amúgy kisebbek, és nagyobbak is vannak; 2 lány is.

A 45 perces edzés után pedig negyed óra játék kismedencében, meg "jakuzziban", (nem értettem pontosan a leírások alapján, mik vannak az oktatómedence mellett), és ezekből Bencét alig lehetett kiimádkozni 6-kor. :)) Nagyon élvezte az oktatást, és utána a pancsolást is.

Apu beszélt Andi nénivel az óra után, és az ő szakvéleménye alapján Bence pontosan 3 óra alatt fogja tökéletesen utolérni a többieket, mert nagyon ügyes. Anyu véleménye alapján pedig volt pár gyerek, aki ügyetlenebb volt Bencénél annak ellenére, hogy régebb óta járnak. (Bár hozzáteszem, nem tudom, hogy ezek kisebbek-e, mert nyilván az életkor is számít ilyenkor.)

Májusra megtanulnak hason, háton és mellúszásban úszni, vagyis már előbb is valószínűleg, utána már csak fejlesztés lesz. (Hosszabb táv, vagy ugyanaz a táv, csak kevesebb idő alatt.)

Ja, és mindezt úgy csinálta végig (és fogja is), hogy az oviban 3/4 4-kor van vége a tornának, uzsonna 4-kor, és onnan már indul is az uszodába a következő edzésre. :)) De ilyenkor még van bőven energiájuk a gyerekeknek, amit le kell vezetni, ahogy látom. :))

És még függőben van Bence hangszeroktatása, illetve Kincsőnek most néz Lívia művészi tornát, vagy jazzbalettet, úgyhogy beindulnak lassan a különórák - az elkövetkezendő egy-két évtizedre... Csak idővel már önállóan fogják megoldani. :)

Jövőre meg Kincső is megy úszni, a rákövetkező évben meg Levi fog megtanulni.

(És így utólag sem érzem semmi hiányát annak, hogy nem jártak bébiúszásra.)

Pá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bencekincsolevente.blog.hu/api/trackback/id/tr435519110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mami 2012.09.29. 23:52:09

Bencécske otthon érzi magát a vízben. Attól tartottam, hogy elunja a feladatokat, nem figyel és önállósítja magát. De nem , türelmesen sorban áll, ül, bátran végrehajtja az utasításokat, olyat is, amit még nem csinált. Pl. hanyatt fekszik a vízben a deszkát a hasához szorítva, és lábtempózik kis segítséggel. Mindig megdícsérte az oktató, amit elégedetten vett tudomásul. Szorgalmi feladatokat is végzett. Az adott gyakorlat után ki kellett mászni a medence túloldalán és újból sorban állni. Bence időnként inkább visszafele is megcsinálta a feladatot Andi néni háta mögött, aki már a következő gyerekkel foglalkozott éppen. Szépen elrendezi magát önállóan. Pl. az úszószemüvegét fel tudja venni, szemére igazítja. Sok gyereknek az oktató intézgeti. Nagyon elégedettek vagyunk, remélem, hogy nem hagy alább a lelkesedése és kitartó lesz. A Londoni olimpián pont úszást látott és a Gyurta Danit nagyon megjegyezte.
süti beállítások módosítása