Hi!

Tegnap nem tudtam elmenni Kincső szülői értekezletére, de ma elmentem Bencéére. Most megörökítem, hogy miről is szól egy nagycsoportos szülői értekezlet röpke másfél órán keresztül. (Nem készültem ki tőle, á dehogy. Olyan kényelmes ott a kis padokon ülni nap végén, ennyi időn keresztül.)

Kezdjük az órarenddel. Már most hibaként rovom fel magamnak, hogy csak azokat írtam fel, amikben érintett vagyok, a különböző foglalkozásokat nem. (Pl. melyik nap foglalkoznak a zenével, melyik nap a matekkal, stb.) Itt csak a "különórák" láthatók.

Hétfő: foci, gyógytesi, logopédia - ha fog kelleni

Kedd: torna

Szerda: foci, gyógytesi

Csütörtök: néptánc, fejlesztő torna, logopédia

Pár szó az új programokról:

Fejlesztő torna: 5 éves koruk után egy szakember mozgáskoordinációs, állapot- és mozgásvizsgáló felmérést végez. Erre kijön egy százalékos eredmény. 75% felett fejlett, abszolút érett a gyerek, mehet majd iskolába. Ha alatta van, akkor ajánlott a fejlesztő torna, (hogy iskolakezdésre érett legyen :) ). De ez mindenféle mozgást vizsgál, pl. azt is, hogy használja a gyerek a kezét, hogy rajzol. A nő szerint a mai 5-6 évesek úgy rajzolnak, mint a 2-3 évesek. Régen ilyenkor már oldalnézetből is ábrázolt egy embert egy gyerek, most meg egy kört nem tud lerajzolni. Szóval ilyen átfogó, részletes vizsgálatról van szó, nem arról, mekkorát tud ugrani a gyerek fél lábon. (Bár, lehet, hogy arról is.) Bence közel, s távol nem üti meg a 75%-ot, úgyhogy járni fog heti 1X; 600 Ft egy alkalom. Én tudom, hogy okos, értelmes, nagyon jó humora, és logikája van, jó a mozgása, ugyanakkor azt is tudom, hogy sok dologban Kincső szinte beelőzi őt. Bence később kezdett mindent csinálni, lassan érő típus. :) Teljesen tisztában vagyok vele, hogy nem iskolaérett, és egy év múlva sem lesz az, de erről majd később.

Foci, néptánc tavaly is volt, arról nem írok, a logopédiáról még nem tudok semmit. Már volt logopédiai szűrés szeptember elején (Bence azt mondta jól sikerült), és gondolom majd kiírják, kiknek kell járni, vagy értesítik a szülőket, de nekem még nem szóltak. A logopédus nem volt bent a szülőin.

Gyógytesi: Heti kétszer, akinek kell. Nem kötelező, de ajánlott. Szintén 5 éves kor felett van a szűrés, és nem láttam olyan gyereket a névsorban, aki ne lett volna v.mi miatt beírva. :) Bence lapos hát (?), és hanyag tartás miatt. Mint a csoport 60%-a. :) Valakinek az volt a baja, hogy homorú, vagy domború a háta, de hanyag tartása szinte mindenkinek van. :)) Van, akinek lúdtalpa is... Ez mindenesetre ingyenes dolog, úgyhogy megy erre is (na nem azért, mert ingyenes), úgyhogy szinte minden nap lesz sportfoglalkozása, és ez nagyon jó, nagyon hasznos, és nagyon örülök neki. :) És ő is örül. :)

Megváltozott a törvény az iskolakötelesség/érettség kapcsán, ezt fel is olvasták, bár még nem értelmezték teljesen, ez folyamatban van. Én nem tudom, eddig hogy volt, most hogy lesz, de úgy értelmeztem, hogy 6 éves kortól kötelező iskolába menni, hacsak nem nyilvánítja ez-az (törvényben felsorolt szakemberek) éretlennek hozzá. De ez csak javaslat, ha a szülő akarja, akkor mehet iskolába a gyerek. Viszont, ha érett, akkor mindenképp kell mennie, nem dönthet úgy a szülő, hogy maradjon oviban 7 éves koráig. (Na, ez az én értelmezésem, hogy ez a változás az eddigiekhez képest - de nem biztos.) Mondta az óvoda igazgatója, hogy mindig nagyon sok gyerek éretlen, és ő csak javasolni tudja, hogy maradjanak ilyenkor még egy évet oviban. Ha nekünk ilyen lesz (és ilyen lesz), én biztosan hagyom óvodában Bencét. És akkor lesz az a csodásan ritka eset, hogy mindhárom gyerekem óvodába fog járni, és mindegyik más évfolyamba. :D

Egész évben felkészítés lesz az iskolára, és a törvényi változások miatt sokkal keményebben, mint akár tavaly. Itt már kötelező feladatok lesznek, amiket meg kell csinálniuk, nem játék lesz, ha kedve van. Igenis mindenkinek fel kell ismernie  háromszöget, és miért az a háromszög. :) Addig nem haladnak tovább, míg mindenki nem tudja. Gyakorlófüzetet is kell venni hozzá. Ez dupla füzet, a fele matematika, a másik fele környezetismeret. (450 forint).

Ráfekszenek keményen a vizuális nevelésre. Erről annyit tudok, hogy külön póló kell hozzá, amit nyugodtan összefestékezhetnek például. :) Vizuális eszközökre már be is fizettem egy ezrest, ebből a pénzből vesznek meg mindent egész évre. Ja, és jó minőségű színes ceruzát is kell majd vinni, az fogyóeszköz.

Péntekenként lesz a zenei képzés. Ritmusérzék fejlesztése, éneklés, stb. Kell szerezni "ritmuskövet". 2 darab lapos, tenyérbe fekvő követ. Ezt majd ki is festik, és ezt ütik majd össze a gyerekek. Érdekes, de biztos hasznos, és jó.

Meseolvasás. A leglényegesebb itthon is, hogy NE képeskönyvből. Semmilyen kép ne legyen benne, a gyerek akkor arra figyel. Kell, hogy legyen képzelőereje, nagyon fontos fejlesztési módszer. Illetve az ő korukban különösen fontos a folytatásos történetek olvasása. Memóriafejlesztő. Figyelnie, emlékeznie kell, mit hallott mondjuk előző este, hol állt a történet, össze kell kapcsolnia agyban.

Késleltetés kialakítása: ne azonnal történjen meg, amit a gyerek szeretne. Tanuljon meg várni, türelemmel lenni, visszafognia magát.

Önállóságra nevelés. Az ovi utolsó évében meg kell tanulniuk, hogy már tényleg mindent egyedül, segítség nélkül csináljanak. És itt most nem az öltözködésre gondolok például, hanem mindenre. Mondjuk Bence itthon is egyedül csinál sok mindent, pl odamegy a csaphoz, és tölt magának vizet, ha szomjas, de én is elkezdek nagyon figyelni, hogy van-e olyan, amit helyette csinálok, és tudná-e ő egyedül. Nyilván én nyomok fogkrémet a fogkeféjére, de szerintem oviban ezt önállóan csinálja, úgyhogy azt tudja. :) De itthon "tömeg" van, előkészítem mindenkinek a fogkefét, és mindenkinek kiosztom, az más. :D Na mindegy, ezt az önállóság dolgot most nekilátok megfigyelni.

Az iskolaérettséget egy kidolgozott módszer alapján állapítják majd meg, és 3 dolgot néznek: testi fejlettség (elbírja-e a gyerek az 5 kilójával a 10 kilós iskolatáskát), mentális fejlettség, és szociális érettség. Az előszűrés ősszel lesz, és egyéni fejlesztési terv lesz mindenkire állítólag. (Vajon hogyan fogják a gyakorlatban is megvalósítani 25 gyerekre az egyéni fejlesztést??)

A többi meg a szokásos egyebekről szólt a szülőin. Csoportpénz, programok (bábszínház, vásár, barkácsdélután és társaik), tisztasági csomag, mire gyűjtenek adományokat, szülői imaközösség, gyümölcsfelelős beosztás, hiányzásos füzet, szülői munkaközösség, levlista, stb, stb.

Úgyhogy hasznos volt, érdekes, de azért hosszú nagyon. Persze áhítattal kezdtünk, imádkoztunk nem egyszer, dehát egyházi óvoda ugyebár. :) Azért nem bánom, hogy Kincsőére nem tudtam menni tegnap, mert két egymás utáni nap két ilyet végigülni... Ma amúgy is odaadta Panni néni az aláírandó papírokat, amiket tegnap nem tudtam szignózni, úgyhogy az is megvan. Holnap majd fizetek be oda is csoportpénzt, egyéb pénzeket, amiket kell. Majd megkérdezem.

Ja, pénzügyek: Ebédpénz, csoportpénz, vizuális eszközökre pénz, foglalkoztató füzetre pénz, foci, néptánc, fejlesztő torna. Pénzt gyűjtenek szivacsra az elkészült üléshuzatokba - ne fázzon a fenekük a széken télen, pénzgyűjtés lesz új étkezőszekrényre, az árnyékolóra már perkáltam hó elején, vigyek színes ceruzát, tisztasági csomagot, gyümölcsöt, havonta bábszínházra pénzt, és szorozzam be mindezt két gyerekkel. :)) És mindez már csak rosszabb lesz, ahogy nőnek... :)

Pá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bencekincsolevente.blog.hu/api/trackback/id/tr385519105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása