Hi!

Felröppent a hír az elmúlt hetekben, hogy kilátás van kedvezményes kismama bérletre a BKV-nál. Gondoltam nagyon helyes, épp ideje. De ma megtudtam, hogy ez csak Gyes-en és Gyet-en lévőkre vonatkozik, azaz akik lényegében segélyt kapnak. Nem sokat. Itt még zárójelben megjegyezném, hogy Gyes mellett ugyebár dolgozni is van lehetőség, míg Gyed mellett tilos (azaz némely esetben egy Gyes-en lévő sokkal több pénzt is kereshet, mint a Gyed-es, bár ez nyilván nem túl gyakori eset).

A lényeg az, hogy ilyen formán nem értek egyet ezzel a  dologgal. Természetesen Gyes-en, Gyet-en lévőknek nagy szükségük van kedvezményes bérletre, ezt aláírom, egyetértek vele! De! Mi van a Gyed-en lévőkkel? Mert az az indok, hogy ők sok pénzt kap(hat)nak, a maximális Gyed összege magasabb a minimálbérnél, a minimálnyugdíjnál, meg ilyenek. Hogy egy tanár kevesebbet keres, mint egy (maximális) Gyed-en lévő anyuka. És ismét: De! Ha valaki maximális Gyed-et kap, az azért van, mert előtte többet, esetleg jóval több pénzt keresett. Akár (mondjuk) félmillió forintot is havonta, de a Gyed összege ugyebár maximalizálva van (nyilván, ez mondjuk jogos). Szóval, ha valaki sok pénzt (vagy akár csak 30%-kal több pénzt) keresett (mert ugye a fizu 70%-a a Gyed, vagy max. X ft, amiből még adózik is), az a nő egy bizonyos életszínvonalon élt. Most mondjuk csak arra gondolok, hogy van otthon kábeltévé előfizetés, Internet, kocsi, amit fent kell tartani. Tehát a fizujának megfelelően volt egy beállt kiadása havonta, amit a Gyed-ből már közel sem tud fedezni. (És apa fizetése se ugrott meg hirtelen nyilván...) De azért nyilván a család nem kötteti ki a netet, a tévét, és nem adja el a családi autót. Tehát ugyanazt a színvonalat próbálja fenntartani esetenként jóval kevesebb pénzből. Mert a kiadások (számlák, kaja) ugyanúgy maradnak (és akkor még nem beszélek arról, hogy az anyuka is nő, azaz elmenne fodrászhoz, kozmetikushoz, szeretne új ruhát venni, stb.) Cserébe nőnek a kiadások. Mert ugye a gyerek. Pelenka, stb.

Mondjuk én nem vagyok mérvadó, mert én amúgy sem vennék bérletet, ha buszra szállok (mondjuk havi egy alkalom), akkor megveszem a jegyet, de elméleti szinten a Gyed-en lévőknek is szükségük lenne a támogatásra!

Csak ennyit szerettem volna megosztani veletek.

Pá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bencekincsolevente.blog.hu/api/trackback/id/tr945518190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása