Hi!

Ismét felkutattam, mit tud egy baba fél évesen:

 Főoldal | Mit tud a baba?  


Az Ön által megadott születési dátum alapján a gyermek  6 hónapos 1 napos. A(z) 6. hónapban lévő kortársai általában a következőket tudják:




5. hónap  
6. hónap
  7. hónap





 A legtöbb baba


 A babák fele


 Néhány baba


beszéd és hang felé fordul
hangokat utánoz
mindkét irányba forog, hasáról a hátára és vissza
megtalálta kezét tudatosan - nyúl a tárgyakért, a szájához viszi őket
ültetve megül
darabos ételt képes elfogadni
mászni kezdhet

6 hónapos korban a baba már könnyedén fordul hasra és vissza, ültetve megül lábaival támasztva, mászni kezdhet, de nem halad előre -négykézláb-. Ölünkbe kapaszkodva megállhat, súlyát rövid ideig tartja, de még nem szabad állnia. A tárgyakat már meg tudja fogni, szájához veszi, ajkával tapintja, ez is egyfajta ismerkedés. Kezét, lábát és minden keze ügyébe kerülő dolgot megkóstol. Ekkor kezdi ügyesen tartani a cumisüveget, kétfülű poharat, szereti a csörgőt rázogatni. Először csak egyik kezével nyúl a tárgyakért, majd egyik kezéből a másikba rakosgatja őket. Egész keze kell a tárgyak fogásához, egyszerre csak egy dologra tud figyelni.

Az arcokat biztonsággal felismeri, érzelmei kifejezésére is képes, nevet, mosolyog, sír, adekvát reakciókat mutat. A hangok és a beszéd forrása felé odafordul, a hangokat utánozza, akkor beszél, ha örül, elégedett vagy izgatott, érzelmi állapotokat fejez ki. Lehetnek fogacskái, de nem törvényszerű. A fogak megjelenését követően pépes, darabosabb ételt is kaphat???, már lehetnek kedvenc ízei. Ha szopik, elég a gyümölcs kóstolgatása.

Gyors hangulatváltozásai lehetnek. Mélyebb kapcsolata alakul ki a szülőkkel, jobban ragaszkodik hozzájuk.

Féléves korig a kizárólagos anyatejes táplálás a cél. Amennyiben elegendő mennyiséget tud az édesanya szoptatni, ebben az életkorban kezdjük meg a hozzátáplálást. Továbbra sem az anyatej "leváltása" a célunk, hanem az anyatejes táplálás kiegészítése egyéb fontos alkotóelemekkel. Ennek érdekében kezdjük meg fokozatosan a gyümölcsök és főzelékek adását.

Ha nem forog, egyáltalán nem kezd kúszni, nem nyúl a tárgyak után, nem mosolyog vissza, ha emberi arcot lát, ha a hangokra nem fordul oda, nem figyel, gyermekorvosi, valamint szemészeti és hallásvizsgálat javasolt.

Nomármost, ezeket már 'rég' mind tudja, de a darabos ételt nem értem... Azért, mert van 2 kinövőben lévő foga, akkor már tud rágni? Vagy mi? Ha meg az ínyével rág, azt idáig is tudott. Ez baromság így leírva - már elnézést. Mindenesetre nem vagyunk elmaradva a fejlődésben:)))

Pá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bencekincsolevente.blog.hu/api/trackback/id/tr955518058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása