Medellin 2007.09.22. 22:08

A megfázásról

Hi!

Utánanéztem már, mi is a teendő. Nem túl vidám dolgok ezek (piros kiemelések tőlem)...:

"Úgy érzi, hogy folyamatosan a baba orrát kell törölgetnie? Sajnos előfordulhat! Az egészséges csecsemők nagy része ugyanis 1 éves kora előtt legalább hatszor megfázik (durva!).
A megfázás tulajdonképpen felső légúti vírusfertőzés, mely általában egy-két hétig tart (na neee! az nem lenne túl jó!).

Tünetei
Gyakran az első tünet, hogy a babának eldugul vagy folyik az orra. Mivel ebben az életkorban az orrüreg elég szűk, a nyálkahártya mérsékelt duzzanata is orrduguláshoz vezet. A kezdetben tiszta orrváladék később sárgás vagy zöldes színezetűvé válhat. Hőemelkedés, tüsszögés, köhögés is jelentkezhet.
Időbe telik, amíg a baba immunrendszere legyőzi a kórokozót. Mivel a megfázást valamilyen vírus okozza, az antibiotikumok nem segítenek!
3 hónaposnál fiatalabb csecsemő esetében már az első tünet jelentkezésekor orvost kell hívni, mert ilyenkor még gyorsan kialakulhat valamilyen súlyosabb szövődmény (pl. krupp, tüdőgyulladás).

Idősebb csecsemők megfázását otthon is el lehet kezdeni kezelni.
Ügyeljen az átlagosnál több folyadékbevitelre! (Na, erre Bence ügyel magától is! Egy nap alatt megiszik annyi teát, mint máskor egy hét alatt vizet! Sokszor a kaját nem is fogadja el, csak a teát!)
Gyakran kínálja meg a babát anyatejjel (idősebb csecsemőket vízzel, teával, gyümölcslével), mivel a bő folyadék segít oldani a váladékot. Ráadásul az anyatej fokozottan védi a babát a kórokozók ellen.
Szükség lehet orrszívásra
A légutakat lehetőleg szabaddá kell tenni! Nyugalom, az orrszívás nem olyan ijesztő, mint amilyennek az első pillanatban tűnhet! (Én igyekszem, de nagyon útálja! És nem mindig 100%-os az eredmény:( )
A levegő párásítása
Hasznos a levegő nedvességtartamának növelése, lehetőleg valamilyen párásító berendezés segítségével (Ilyet kellene szereznem a jövőre való tekintettel? Vélemény? Tapasztalatok? Nagymamák?.) Vigyázzon, azért a baba ágyneműje ne legyen nedves!
A váladék lazítása
Sós orrcseppet vagy orrsprayt lehet használni az orrváladék lazítására. (Kipróbáltam a babának felírt sprayt - sima tengervíz -, mert úgy nem adok neki semmit, amit magamon nem próbálok ki először! Hát, tuti megőrülne tőle! Még az én orromba is nagy nyomással érkezik! Mit szólna ugyanehhez az ő pici orra?? Talán akkor, ha totál be van dugulva, hogy ne spricceljen már fel a feje tetejéig az  a szar!)

Mikor kell orvoshoz fordulni?
- 3 hónaposnál fiatalabb csecsemő megfázása esetén mindig!
- 3 hónaposnál idősebb csecsemő megfázása esetén akkor, ha
       - a megszokottnál kevesebbet pisil a baba (kiszáradás jele lehet); (ez nincs)
       - 3 napnál tartósabb hőemelkedés (a popsiban mért
         hőmérséklete magasabb 37,5oC-nál; (ez sem - már kétszer lett mérve!)
       -  úgy tűnik, hogy fáj a baba füle vagy egyéb fájdalma van (max. a hasa, de az mástól! És már nem annyira.)
       -  több mint egy hete köhög; (hát, még nincs egy hete, de ha így folytatja, akkor lesz, úgyhogy jövő héten megyünk dokinénihez!)
       -  legalább két hete sűrű, zöldes az orrváladéka; (szerencsére ilyen sincs - még...)
       - bármely egyéb tünet esetén, amely nyugtalanítja Önt. (ami nyugtalanít az az , hogy nem kap rendesen levegőt, és nyűgös)

Mikor kell azonnal orvost/mentőt hívni? Ha
       - a baba nem akar szopni vagy visszautasítja a folyadékot;
       - annyira köhög, hogy hány vagy megváltozik a bőrszíne;
       - véres a felköhögött váladék;
       - nehezen légzik vagy kék az ajka, szája körüli rész.

Ebből egyiket sem szeretném!! SOHA!!

Hogyan lehet a megfázást megelőzni?
A vírusok köhögés vagy tüsszentés kapcsán kerülnek a levegőbe, és ott terjednek tovább. Hogyan védekezhetünk hatékonyan? Józan ésszel, valamint
sok vízzel és szappannal.
Lehetőleg tartsa távol a babát a beteg emberektől, főként betegségük első napjaiban.
Mosson kezet szoptatás vagy babaápolás előtt!
Gyakran tisztítsa a baba cumiját és játékait!
Szükség esetén figyelmeztesse a családtagokat, látogatókat, hogy zsebkendőbe köhögjenek, tüsszentsenek."

Tehát nekünk csak egy enyhe kis náthánk van, ahhoz képest, ami lehetne! És elképesztő, hogy már az első évben átlag (vagyis legalább) 6-szor náthásak a babák! Ez az anyatejesekre is vonatkozik? Vagy nálunk azért van, mert nem tudtam szoptatni, és az immunrendszere nem elég erős? Igazából a köhögés miatt fogom levinni, mert szerintem fáj tőle a torka. És mintha kicsit kezdene hurutus lenni a gyerek, mintha néha valami váladék lenne már a torkán, amitől csak úgy nyeldekel. Meg bluggyog. Meg gurgulázik. Na nem nagyon, meg csak néha, mondjuk egyszer egy este, de nem akarom, hogy durvább legyen! Csak az a kérdés, hogy kihúzzuk-e szerdáig, a csecsemőrendelésig, vagy levigyem-e hétfőn a gyerekrendelésre? A betegek közé... Addig még van másfél nap, úgyhogy megnézem, hogy változik az állapota a kis pócnak! De mindig este a rosszabb, napközben egészen egészségesnek tűnhet a külső szemlélődő számára!

Pá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bencekincsolevente.blog.hu/api/trackback/id/tr975518033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása