Medellin 2007.08.24. 09:09

Tea

Hi!

Nnna, utánanéztem máris, hogy milyen teát lehet adni egy babának: SEMMILYET! Mert anyu is mindig mondja, hogy nem érti, miért adok mindig vizet Bencének, amikor mi kicsit voltunk, mindig teát kaptunk. Kis cukorral ízesítve. Meg miért nem adok neki citromot (C-vitamin.)

Bemásolok 2 témába vágó bejegyzést (A kiemelések tőlem vannak.):

Kérdés:
Azt szeretném megtudni, hogy egy kb. kéthetes kisbaba ihat-e teát, ha igen, milyet? Létezik-e speciálisan csecsemőknek való tea? 
Válasz:
Az utóbbi években, amióta a szoptatás újra elterjedté vált, a csecsemők fél éves korig alig teáznak. Fél éves kor után bevezetjük a szilárd ételt, és ettől a babák már megszomjazhatnak. Szívesen fogadnak el plusz folyadékot nyári nagy meleg idején is. Az újszülött csecsemőnél a teázást csak abban az esetben forszírozzuk, ha sárga, ill. ha hasfájós az első hetekben. Ilyenkor jó szolgálatot tesznek az ún. csecsemő teakeverékek, amelyek szélhajtó hatásúak. Léteznek tehát kiscsecsemőknek való teák, amelyek részben gyógynövényboltban kapható teakeverékek, részben a tápszercégek speciálisan összeállított keverékei. Ezekbe nem kell édesítőszer, cukor. Felnőtteknek való teát ma már csecsemőknek nem adunk, még "világosan" sem.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
9 hónapos kisfiamat nemrég szoktattam rá a teázásra, amit citrommal és mézzel ízesítek. Károsíthatja-e a méz a fogait, és egyáltalán jó-e neki a méz.

Válasz:
Ma már abban az esetben ha nincs kánikula, vagy nem él a baba száraz meleg lakótelepi lakásban, ill. ha nem lázas beteg nem ajánlunk plusz folyadék bevitelt. Teát főleg nem, citrommal, mézzel sem, anélkül sem. 1 éves korig egyébként is kérjük a méz használatának mellőzését, amire jó okunk van. A méz  tartalmazhat egy veszélyes-és csak kicsikre veszélyes- baktériumot. C-vitaminhoz a csecsemő friss gyümölcs fogyasztása révén jusson. Ha megszomjazik, vagy étkezések után, ha igényli, 1 éves korig forralt vizet, ezután ásványvizet ill gyümölcslevet adjunk. A gyakori, fentieken túli itatás gyümölcslével, teával  elveszi a gyerek étvágyát, akár hasmenést okozhat, és előbb utóbb károsítja e gyermek fogait, főleg ha annak fogyasztása este, éjszaka történik. Nagyon rá tudnak szokni erre a kicsik. A teában, gyümölcslében levő cukor ill. savak hatására a fogzománc- főleg a frontfogaké- tönkremegy, másfél - 2 éves kor körül foltossá válik, majd elfeketedik letöredezik, végül gyökérig elpusztul. Szomorú látvány ez, nem beszélve a rágás, harapás hiányosságainak következményeiről.
Dr. Gömöri Ágnes

Tudom, ez csak egy orvos véleménye, de majd keresek többet is. Én ezt elfogadom ettől függetlenül, mert én is így érzem.

(Még link: http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/413 )

Bár az én fogaimmal anno nem volt semmi gond, ha jól láttam a fotókon. De idáig is úgy voltam vele: a tápszer folyadék. Ha még szomjas lenne, akkor a víz a legjobb szomjoltó. Innentől kezdve nem is tudtam értelmezni a tea mizériát. A cukor egyértelműen káros. Még a felnőtt embernek is, nemhogy egy pici babának. A citrom meg savanyú.:) Meg szennyezett. A tápszerben is van vitamin (a tejben is), meg a gyümölcsökben is.

De pont a cukor miatt kap most teát pár éjszakáig, hogy "lehozzam" a kajáról. Pár nap tea (vagyis 3, mert annyi teám van), utána víz. De addigra meg már megszokja, hogy nincs normális evés, csak ivás. Aztán a víz miatt meg már nem akar majd felkelni. Legalábbis remélem. Én így tervezem a leszoktatást... Aztán meglátjuk. Idáig jó.

Pá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bencekincsolevente.blog.hu/api/trackback/id/tr665517993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása