Medellin 2007.06.15. 09:44

Táplálás

Hi!

Már nem tudom pontosan mit akartam ehhez a témához írni, de összeszedem magam.

Először kezdem azzal, hogy...hogy. Mondjuk legyen a tápszer téma. Megint átértékeltem az eddigi elképzeléseimet. Például szereztem egy olyan infót, hogy egy ismerősöm rokonának egyáltalán nem volt teje (nagy lelki megrázkódtatás miatt), és a baba végig tápszert kapott. Soha nem volt dagadt, egyszerűen be kell tartani az előírt adagokat, és a napi étkezések számát. Úgyhogy nem törvényszerű, hogy elhízik a gyerek tőle. Tehát, ha Bencénél is betartom, ha már nem kapunk tejet, akkor nem feltétlenül lesz probléma. VISZONT! Rengeteg mostanában a beteg csecsemő! Rengeteg allergiás, ekcémás, ilyen-olyan kiütéses baba van! De valami rengeteg! Akárhányszor felmerül ez a téma egy fórumon (akár csak az etetés kapcsán), kiderül, hogy minden baba épp érzékeny valamire, ami miatt valamit nem ehet valamit, vagy épp nem lehet fürdetni valamivel, stb. stb. És az a durva, hogy ezek anyatejes babák nagyrészt! Vagy már az anya is allergiás, és a baba örökli. Ami, mint tudjuk, főleg az egészségtelen táplálkozástól, környezeti hatásoktól alakul ki. Főleg, ha a baba már az anyaméhben ezeket a kajákat kapja. Meg utána is az anyatejjel. Ebből azt a következtetést vontam le, hogy egy tápszeres baba egészségesebb lehet, mint egy anyatejes. (Én nem vagyok semmire allergiás, Süvi sem, Bence sem; és igyekszünk egészségesen étkezni.) VISZONT: nálam kap tejet, amiből a vitaminokat, ellenanyagokat, nyomelemeket, akármiket, megkap, csak nem lakik jól vele! Tehát a pozitív oldala megvan a szoptatásnak, csak mennyiségre nem elég a teltségérzethez. Emellé kap hozott tejet. Meg tápszert. És lehet, hogy ez az utolsó hónap, hogy kapunk tejet, de a fentiek alapján lehet nem is baj. Ugyanis nem tudom, hogy kitől kapja, mit eszik az a mama, ivott-e kávét, alkoholt, milyen génkezelt narancsot evett, vagy bármit... Ellenben a tej fertőtlenítése során (lényegében pasztörizált tej valamilyen szinten) elvesznek a vitaminok, stb belőle. A tápszer viszont vegytiszta, hypoallergén tápszer. Úgyhogy lehet nem is baj, ha így alakul a dolog, és nem fogok külön tejért harcolni. Tőlem megkapja ami kell, a jóllakáshoz meg kap nem génkezelt tápszert.

Másrészről jön a hozzátáplálás téma. Még nem konzultáltam meg a védőnővel/gyerekorvossal, de azt olvastam a szakkönyvemben, hogy 2 hónapos kortól elkezdhet kapni a baba gyümölcslevet (alma, barack, répa), 3 hónapos kortól pépes gyümit, majd zöldséget, főzeléket, csak nem emlékszem milyen sorrendben...:) Úgyhogy, ha nem kapnánk több tejet, és csak tápszer lenne már, és félnék Bence elhízásától, akkor kezdhetem a hozzátáplálást majd, és akkor kevesebb tápszert kap majd, de több gyümölcsöt, ami vitaminpólás, meg folyadék szempontjából is nagyszerű. Úgyhogy meg van ez oldva, időre! :)

A tápszeres doboz szerint egy 2 hónapos babának napi 5x kell ennie 167 g tápszert. Nálunk Bence már minimum egy hete átállt a napi 7 étkezésre a 8 helyett, de ő főleg tejet eszik. Azt meg sokkal gyorsabban bontja le a szervezet, hamarabb éhes a baba, meg abból kevesebbet is eszik egyszerre a zsírtartalom v. tápanyagtartalom miatt. Viszont tegnap főleg tápszert kapott, mert elfogyott a tej (azaz még volt, de azt az éjszakai evésre tartogattam, mert melegíteni gyorsabb, mint vizet forralni, hűteni éjjel 2-kor v. hajnali 4-kor...), és tegnap emiatt csak 5x evett!!! És magától. 3/4 5-kor evett délután, és kb. este 7-től 00:20-ig aludt pl.... Bár jobb lenne, ha mondjuk éjféltől aludna ennyit. Mondjuk emiatt nem fogom felébreszteni, meg ébren tartani este, hogy éjszaka aludjon. Állítólag az éjfél előtti alvás egészségesebb, pihentetőbb, regenerálóbb. Ha a felnőtteknél, akkor a gyerekenél is tuti. Úgyhogy inkább én kelek fel éjszaka. Meg szerintem jobb, hogy este van időm vacsorázni, fürdeni, megnézni egy filmet, stb, mert tudom, hogy Bence alszik. Ha este kéne ott kicentiznem az időket, hogy mikor van 5 percem fürdeni, lehet rosszabb lenne. Persze idővel majd be kell állítani rendszerre, de egyrészt még pici hozzá, másrészt míg tejet kap, addig igény szerint eszik/alszik. A napi fix 5 tápszeres etetés csak akkor menne (időre akár), ha már nem szopizna. Egyébként reggel, délelőtt 2-3 óránként eszik, délután ritkán, este meg már nem. Akkor alszik. így jön ki  napi 6-7 kaja. Meg tegnap az 5! :)

Tehát, nálunk így megy a táplálás, ilyen terveim vannak a jövőre, vagyis én így filozofáltam meg az etetését. Biztos mindenkinél más, meg valaki erre esküszik, valaki arra, de nálunk a vegyestáplálásnál így megy, és lehet jobb a tápszer, mint más teje. Az enyém meg nem elég, de a szükségeseket tuti megkapja belőle. Na, ez lett volna a lezárás.

Véleményeket kommentbe elfogadok, tanácsokat nem! :)

Akkor rakok még fel pár képet arról, hogy hogy néz ki egy 2 hónapos baba!!! :)

Pá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bencekincsolevente.blog.hu/api/trackback/id/tr355517905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása